Peyote:

Medicijn van het hart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESERVEER-JOUW-PLEK

 

 

 

 

 

 

20106287_1751871768174398_5516163893538241572_n

 

Meedoen aan een ceremonie?

 

Kijk op agenda of 

mail naar celine@degewijdereis.nl

Meerdere keren per jaar organiseert Shamanic Warrior een Peyoteceremonie onder leiding van de Mexicaan Raúl Kuanenemy Hernández Morales. 

Shamanic Warrior is de sjamanistische tak van De Gewijde Reis en wordt geleid door Celine Groenestein. 

 

Wie de boeken van Carlos Castaneda gelezen heeft kent de cactus en zijn mystieke werking (en de god Mescalito). Peyote is een medicijn dat door velen als zuiver en zeer liefdevol ervaren wordt: als een opener van het hart en geest.

 

 

DE HIKURI CEREMONIE 

 

De Peyote is een leermeester, healer en gids voor jouw reis in het bewustzijn. De oudste cactussen bestaan ongeveer 20.000 jaar en de Peyote behoord tot de oudste cactus. Volgens de ervaren Huichol bevolking in Mexico is de Kaumari spirit van de hert de gids achter de Peyote Cactus. Het hert vormt de brug tussen De Grootmoeder Takeuchi, de gidsen/spirits en de mensheid. 

 

Gouden penseelstreek

 

  Celine-Groenestein

 

 

 

 

 

il_340x270.1192073096_qfw0

 

 

 

 

 

 

            Data 2018: 8-10 februari, € 395

 

 

 

 

 

 

de Temascal

 

 

1-643

 

 

 

 

 

Huichol Art

 

 1-231

 

 

 

 

 

het Altaar

 

 

 

IMG_7915

 

 

 

 

 

 

 

 

DE TEMASCAL

 

 

Voor de ceremonie van Hikuri wordt een bekend pre-Spaans stoombad uitgevoerd, gekend als temascal. In Mexico en in veel verschillende landen varieert de manier waarop het bad wordt gebruikt.

In enkele culturen is het een heilige ceremonie terwijl dat bij andere culturen het enkel gebruikt wordt als een fysiek bad; of bijvoorbeeld, in sommige plaatsen worden enkel en alleen vrouwen toegelaten.

 

 

In dit geval is de structuur van temascal, dat van het type Lakota, d.w.z. , van de inheemse inwoners van het Noorden van de VS, en daar ook heeft de temascal verschillende functies, het wordt op een plechtige en en eenvoudige manier gebruikt om enkel te zweten en zich te reinigen.Dit stoombad heeft als doel het reinigen van het psychische, emotionele, mentale en spirituele (aspect van jezelf).

Het wordt over het algemeen in vier stadia ontwikkeld die als "poorten" zijn gekend.

In elk één van hun worden de stenen geintroduceerd, die eerder in een vuur buiten het bad worden opgewarmd.Eénmaal binnenin wijdt/bidt men vanuit zichzelf tot de begeleidende geesten van de temascal en het water wordt op zo'n dergelijke manier gegoten op de gloeiende stenen dat de stoomvloed de donkere kamer van temascal opent, het zuivert de atmosfeer en bovendien beginnen de deelnemers te transpireren zodat hun huid en ademhalingswegen gezuiverd worden.

 

 

In de volgende stap of "poort", gaat de fysieke zuivering verder en begint de emotionele zuivering.Over het algemeen op dit moment komen angsten, woede, etc...los. Men vraagt aan de medewerkers om te zingen om hun ontroeringen te kanaliseren in iets creatiefs. Vaak verenigt een lied alle leden en men is steeds harder verbaasd in die mate, dat de ontroeringen door de hitte van de temascal en het gebruik van de energie verdwijnen!

 

Onder de inhemen deelt men mede, dat de grootmoeders stenen, het water, de lucht en het vuur, of de vier elementen, genezend werken.

Bij de derde "poort", vraagt men de elementen van de natuur de gedachten door de stoom schoon te maken. Bovendien zijn er die vragen, om een gebed te doen voor een zekere persoon. De vierde "poort" wordt aan de geest van de medewerkers gewijd. 

 

Men vraagt om met energie, vreugde, wijsheid en veel liefde op te laden. Tenslotte bij het verlaten van het bad, neemt men een een koude douche om de poriën te sluiten die door de hitte werden geopend, om de geest te kalmeren en om de genezing te verzegelen.

 

  

In de Lakota temescal kunnen het thema en het aantal "poorten" veranderen; bijvoorbeeld in sommige doet men alleen maar een "poort" om te bidden, en in anderen worden de eerste "poorten" aan de stilte gewijd.

 

Bovendien bij vele gelegenheden, gebruikt men aromatische infusies met de geneeskrachtige planten.

Deze variatie van functies van het stoombad hangt af van de gids en het te behandelen thema.

 

 

 

 

 

Gouden penseelstreek